Usposabljanja za učitelje

Osnove filma in video raziskovanja s pomočjo pametnega telefona z Milošem Tomićem

Miloš Tomić je v letu 2019/2020 zastavil sklop igrivih aktivnosti, v katerih se s pomočjo telefona in kratkih vaj udeleženci spoznajo z osnovami filmske teorije, z osnovno terminologijo filmske umetnosti ter z možnostmi uporabe telefona in njegove ustvarjalne zmožnosti. Udeleženca postavlja pred izziv igrivega raziskovanja tehnologije, filmskih zmožnosti in posledično tudi sebe. 

 

Udeleženci na usposabljanju pridobijo znanja metodologije in načinov dela, ki jih lahko uporabijo pri pouku za podajanje osnovne filmske teorije ter z njimi motivirajo otroke in mlade za kreativno delo in izražanje skozi medij AV ustvarjanja. Pametni telefon, ki je danes dostopen skoraj vsakemu, služi kot orodje za ustvarjalno delo.

 

KJE: Vetrinjski dvor Maribor
KDAJ: 26.-27. maj 2023
TRAJANJE USPOSABLJANJA IN CENA:
8 šolskih ur: 150 EUR/udeleženca, število udeležencev je omejeno na 10

 

Miloš Tomić (Beograd, 1976) je že po končani osnovni šoli kazal zanimanje za risbo, papir, glasbo, pisanje, snemanje, zbiranje predmetov … in se s časom usmeril na film.

Študiral je filmsko režijo v Beogradu in multimedijsko animacijo v Pragi na FAMU. Njegov študentski film „Pljunuti poljubcem“ je bil leta 2008 predstavnik Češke na študentskem Oskarju. Kot študent se je izpopolnjeval tudi v Berlinu (UDK) in Madridu. Leta 2013 je na Beneškem bienalu zastopal Srbijo.

Od leta 1993 deluje kot scenarist, režiser, animator, včasih snemalec ali igralec. Sodeloval je že v več kot 60 različnih video formatih (kratki igrani, dokuimentarni, eksperimentalni, animirani filmi, video spoti in reklame).

Od leta 1995 je vodil že preko 70 večdnevnih delavnic za otroke, mlade, študente ter osebe iz marginaliziranih in ogroženih skupin po vsem svetu.

Miloš Tomić ves čas raziskuje odprte in igrive metode izobraževanja, v katerih ima pomembno vlogo učenje skozi igro in intuicijo. V le-tem se po potrebi prepletajo in nadgrajujejo umetniška forma, tematike in metode, mentor delavnice in učenci pa včasih (tudi neopazno) zamenjajo vloge.

 

Animirani film v šoli, mag. Hana Repše

Delavnica animiranega filma je namenjena vzgojiteljem in učiteljem, ki želijo svoje programe popestriti z uporabo tehnike animiranega filma. Spoznali bodo proces nastajanja animiranega filma, medpredmetno povezovanje skozi animirani film, potrebno opremo za zajemanje slike in zvoka ter metode dela, ki jih lahko uporabijo pri delu z različnimi starostnimi skupinami in v različnih fazah animiranega filma.

 

KJE: Vetrinjski dvor Maribor
KDAJ: individualno po dogovoru
TRAJANJE USPOSABLJANJA IN CENA:
4 šolske ure: 90 EUR/udeleženca, število udeležencev je omejeno na 10
1 svetovalna ura: 35 EUR

 

Obvezne so predhodne prijave na: hana@enimation.si.
*Usposabljanje se lahko izvaja tudi preko spleta.

 

Mag. Hana Repše (1981) je profesorica likovne umetnosti (PEF MB, Oddelek za likovno umetnost) in magistra umetnosti (ALUO), ki jo zanima predvsem pedagoško delo znotraj sodobnih in marginalnih vizualnih praks. Od leta 2002 se intenzivno posveča delavnicam s področja vizualne umetnosti, od leta 2006 pa predvsem delavnicam animiranega filma za otroke, mlade in druge zainteresirane, v katerih deluje kot mentorica in organizatorka dogodkov s področij kulture in kulturno-umetnostne vzgoje.

Sodelovala je pri snovanju in izvajanju Vzgojno-izobraževalnega programa animiranega filma Slon (Društvo 2 koluta) ter številnih drugih projektih, ki jih v Mariboru pripravlja Društvo za razvoj filmske kulture. Izobraževanja za učitelje je izvajala tudi na Zavodu RS za šolstvo v Ljubljani in Centru RS za poklicno izobraževanje. V letu 2013 in 2014 je sodelovala pri izvedbi programa Kino vrtiček v Mestnem kinu Ptuj. Oktobra 2013 je dobila delovno štipendi­jo “Educator in residence” organizacije KulturKontakt Avstrija, v sklopu katere je izvajala delavnico za učence na Dunaju in izobraževanje za učitelje v Salzburgu. Poleti 2016 je vodila tedensko delavnico animiranega filma na Tajvanu (Tainan), jeseni istega leta pa delavnico v Walesu (Velika Britanija) in Beogradu (Srbija).


Od leta 2014 se intenzivno posveča razvoju vsebin platforme ENIMATION (Education in animation) s šolo animiranega filma ENIMATION school, z izobraževanji za učitelje ter Mednarodnim festivalom otroškega in mladinskega filma ENIMATION) ter z razvojem projektov kulturno-umetnostne vzgoje Zavoda MARS Mari­bor. Kot mentorica za animirani film sodeluje pri projektih Razumevanje filma (Slovenska kinoteka), Filmska osnova šola (Art kino mreža), SKUM (Univerza na primorskem). Od leta 2019 je zaposlena na projektu Film v Mariboru konzorcija 5 organizacij: Pekarna Magdalenske mreže, Društvo za razvoj filmske kulture, Društvo Mitra, Filmsko društvo Film Factory in Zavod MARS Maribor, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo.

Društvo za razvoj filmske kulture
© 2004 - 2024 | Društvo za razvoj filmske kulture

Mednarodni filmski festival.