7. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma ENIMATION

 

V soboto, 14. 10. 2017, smo na zaključku ENIMATION festivala razglasili zmagovalce, ki jih je izbrala mednarodna žirija, v sestavi Nika Autor (SLO), Joanna Polak (PL) in Leon Vidmar (SLO).

Glavno nagrado Mali slon je za igrani film Bele kopalke prejela mlada slovenska avtorica, režiserka in scenaristka filma, Lana Bregar. Žirantki in žiranta je prepričala »z izjemno in odlično izdelano fotografijo, montažo in scenarijem. Film v ospredje postavlja posameznikovo angažiranost in  vzpodbudo o vztrajanju v situacijah, ki to angažiranost najedajo s krivičnimi preprekami.« In kot Lana Bregar v scenariju zapiše: »Človeško življenje je sestavljeno iz odločitev, da ali ne, zgoraj ali spodaj. Obstajajo odločitve, ki štejejo. Biti junak ali strahopetec, se boriti ali vdati. Živeti ali umreti. Pomembne odločitve, ki pa niso vedno v naših rokah.« V njenih rokah pa se je poleg nagrade Mali slon znašlo tudi 150 evrov, ki jih podarja Fundacija Sonda kot vzpodbudo pri nadaljnjem delu.

V kategoriji MINI filmarji je slavil animirani film Slikar, »z natančno in mojstrsko izdelanimi lutkami, dobro animacijo in hudomušno zgodbo«, ki ga je ustvarila skupina otrok iz Grčije, pod mentorstvom Eve Geraki, Chroma workshop.

Med MIDI filmarji je zmagal belgijski film Rdeča kapica, »ki smo jo videli že v mnogih interpretacijah, vendar tokrat prikazano z drugačnim pristopom pripovedovanja zgodbe in s svežimi animacijskimi rešitvami.« Mladi avtorji so ustvarjali pod spretno roko mentorja Jorisa Van Daela, KIDSCAM, animationstudio.

Mlad avstralski režiser, pesnik in glasbenik Radheya Jegatheva pa si je glavno nagrado v kategoriji MAXI prislužil z osupljivim animiranim filmom Ironija (iRony). »Jegatheva poleg precizno izdelane animacije in pesmi, s katero gradi zgodbo, osupne tudi z avtorsko glasbo, ki jo je ustvaril posebej za film. Zgodba, ki se odvija zdaj in tukaj preizprašuje odnos med človekom in tehnologijo, med človekom in prekomerno uporabo digitalnih svetov, socialnih omrežij in iger. Natančneje pokaže posledice in vidike odtujenosti, osamljenosti in pasivnosti in hkrati poziva ter se zavzema, da je potrebno o ujetosti v virtualno realnost razvijati kritično misel, zato da bo danes lepši in jutri boljši, da bo pogled na ekran računalnika ali telefona pogosteje zamenjan za pogled drugam.«

Zmagovalcem iskrene čestitke in bravo!

 

ENIMATION festival, ki ga organizira Društvo za razvoj filmske kulture, in si je v letošnjem letu nadel novo ime, Malega slona pa postavil za glavno nagrado, je letos obiskalo več kot tisoč obiskovalcev. V tekmovalnem delu smo si lahko ogledali 101 film mladih ustvarjalcev z vsega sveta, odločitev o najboljših pa ni bila lahka, saj je bilo med njimi res veliko odličnih. »V njih je moč slutiti tudi negotovost in strah, a hkrati ogromno kreativnosti, idej in predvsem poguma! Filmi so izjemno angažirani, osebno izpovedni, v njih se avtorji pred občinstvom popolnoma razgalijo«, so besede producenta festivala Reneja Puharja.

 

Vsem avtorjem in avtoricam, mentorjem in mentoricam, ki ste s svojimi filmi sodelovali na festivalu se srčno zahvaljujemo in vam čestitamo. Želimo vam še veliko ustvarjalnih trenutkov, opazujte, učite se in postajajte vedno boljši. S filmi, ki jih delate, sporočate svetu pomembne misli, ideje – vztrajajte!

»Se vidimo naslednje leto na ENIMATION festivalu, do takrat pa snemajte!« dodaja programska vodja Hana Repše.

 

Vaš ENIMATION festival,
Društvo za razvoj filmske kulture

Comments

comments