8. 11.−13. 11. 2022, Vetrinjski dvor, Lutkovno gledališče Maribor, GT22 

ENIMATION festival je ponovno tukaj. Predstavlja filmsko produkcijo otrok in mladih z vsega sveta. Ogledali si bomo lahko izbrane animirane, igrane, dokumentarne in eksperimentalne filme v različnih starostnih kategorijah. Letos je na festival prispelo 733 filmov iz 73 držav, izmed katerih je strokovna žirija izbrala 80 filmov za tekmovalni program, razdeljen v 8 kategorij Mini (do 10. leta starosti), Midi (od 11. do 14. leta starosti) in Maxi (od 15. do 18. leta starosti) v slovenski in mednarodni konkurenci. Teden posvečen filmu otrok in mladih bomo obeležili s projekcijam v dvorani Vetrinjskega dvora v Mariboru, projekcije pa bodo potekale tudi na šolah.

Tekmovalni program letos nadgrajuje poseben sklop tematskega programa za otroke in mlade na temo Raznolikost/Toleranca, v okviru katerega bo najboljši film izbiral občinstvo. Spremljevalni program letos nadaljuje tradicijo s programom Sveži filmarji: srečali se bomo s filmskim raziskovanjem, ki je letos obarvano z žanrsko zvrstjo trilerja. Programski sklop Festival v Fokusu izpostavlja partnerja iz Irana, Mednarodni festival kratkega filma Madrese, ki poteka vzporedno z našim. S kratkimi animiranimi filmi se bo predstavil programski vodja festivala in mentor delavnic za otroke in mlade Mohammad Reza Cheshomi. Ogledali si bomo tudi letni produkciji Film Smoothie, ki ga v sklopu delavnic in izobraževanj izvaja Filmsko društvo Film Factory, in šole animiranega filma Enimation school. Ob tej priložnosti opozarjamo na premiero kratkega animiranega filma Kako je kokoška kuhala čaj, avtorice in mentorice za animirani film Hane Repše, ki bo na ogled 12.11.2022 ob 17.00 v programu Enimation school. Skupaj s spremljevalnim programom si bomo tako letos lahko v 6 dneh ogledali več kot 100 kratkih filmov

Otvoritev festivala bo v četrtek, 8. novembra ob 19. uri v Lutkovnem gledališču Maribor. Vrača se na veličastne tire plesnih performansov v sodelovanju s Centrom plesa. Po svečanem uvodu pa bodo na ogled zmagovalni filmi YCN award, ki jih vsako leto izbere mednarodna mreža Youth Cinema Network. Zaključek festivala bo v nedeljo, 13. novembra ob 18. uri v Vetrinjskem dvoru poleg zmagovalnih filmov predstavil tudi zmagovalce na natečaju za najboljši slogan in video klip, ki ga pripravlja Zveza Prijateljev Mladine Maribor v sodelovanju s festivalom Enimation in Mladinskim kulturnim centrom Maribor na temo 100 ljudi 100 čudi. 

Revija Ekran ob 60-letnici z delavnico in razstavo

Izobraževalni program bo letos v znamenju Revije Ekran, ki praznuje okrogli 60. jubilej. Ob tej priložnosti bodo sodelavke revije svojo kultno filmsko-kritiško delavnico – Do zadnje besede – prvič prestavile tudi v štajersko prestolnico. V koraku s časom ta ne bo osredotočena le na pisno besedo, ampak predvsem na priljubljeno spletno medijsko formo filmskega podkasta. Delavnica bo od 8. do 10. novembra, vsak dan od 16. do 20. ure potekala v Vetrinjski dvor in GT22. Pod mentorstvom filmskih kritičark in kritika: urednice revije in soustvarjalke podcasta FilmFlow Ane Šturm, članice sveta revije Anje Banko (soustvarjalke filmske oddaje Temna zvezda na Radiu Študent) in člana uredništva revije Žige Brdnika (soustvarjalca podcasta #MariborIsTheFuture v GT22). Udeležba je brezplačna, število mest pa je omejeno na 10. Prijave zbiramo na hana@enimation.si do 6. novembra. Ob delavnici Ekran v Maribor prinaša tudi jubilejno razstavo Kader – sekvenca – revija: 60 let oblikovanja revije Ekran, ki bo v Vetrinjskem dvoru na ogled od 8. do 12. novembra, z otvoritvijo v torek, 8. novembra ob 18. uri.

Sodelovanje s filozofsko fakulteto pri podnaslavljanju filmov

Filmov iz vsega sveta pa na festivalu ne bi mogli pokazati brez trdega dela študentov Filozofske fakulteta UM, Oddelka za prevodoslovje in njihove mentorice dr. Melite Koletnik, Amy Kennedy ter Roberta Petroviča, ki skrbijo, da so vsi filmi pravilno podnaslovljeni. 

Izjava direktorice festivala Hane Repše:

“Enimation festival deluje s ciljem navduševati otroke in mlade k raziskovanju in ustvarjanju filmske in AV krajine. Spodbuja k izražanju občutkov skozi medij, skozi pogovore razblinja tabuje, izmenjuje videnje na družbo in doživljanje sveta. Uživajmo v ustvarjalnosti otrok, mladih in z radovednostjo se vključujemo svet, ki nas obdaja.

Letošnja edicija festivala izpostavlja temo raznolikosti in toleranco, temo, ki jo je potrebno izpostavljati spet in spet, če želimo v družbi sobivati kakovostno. Spodbuditi želimo radovednost do drugačnosti in krepiti strpnost, spodbujati sodelovanje in skupno delo ne glede na predsodke. Film nas povezuje. Film zelo redko nastaja kot individualni produkt. Šele ekipno delo, raznolikost znanj in jasen skupni cilj ga pripelje do končne izvedbe.”