Jubilejni festival Enimation vabi na filmsko jesen s kavča

Festival Enimation, ki bo letos potekal od 10. do 14. novembra, ob svojem desetem jubileju odpira novo poglavje. Zaradi trenutne situacije je ves svoj program preselil na spletno stran enimation.si, zato vabi na filmsko jesen s kavča. Na današnji tiskovni konferenci so o festivalu spregovorili: programska vodja Hana Repše; članica mednarodne strokovne žirije, magistra filmskega scenarija z Univerze Salford v Manchestru Anja Bunderla; in mlad, perspektiven filmski avtor Jakob Vogrinec, ki bo letos na festivalu predstavil kar tri svoje filme.

»Namen našega festivala je navduševanje otrok in mladih nad filmsko produkcijo, zato je glavna aktivnost ogled njihovih filmov in filmov njihovih vrstnikov z vsega sveta. S tem jim omogočimo, da si pridobijo reference, da spoznajo, kaj počnejo drugi mladi na področju filma, da prejmejo povratno informacijo s strani gledalcev in žirije festivala,« je rdečo nit festivala predstavila Repše. Programsko je izpostavila tekmovalni program, v okviru katerega si bomo lahko ogledali 30 filmov v 3 kategorijah, ter program Sveži filmarji, kjer je zajeta slovenska produkcija zadnjih dveh let. »Izpostavljamo tudi projekcijo filmov udeležencev in udeleženk delavnice igranega filma društva Film Factory in projekciji celovečernega družinskega filma Tea ter mladinskega filma Grajski biki, ki bosta na ogled jutri (v soboto 7. novembra). Prihodnjo soboto (14. novembra) bo na sporedu še slovenska animirana serija Princ Ki-ki-Do.« Ob filmih Tea in Ki-ki-do je festival pripravil tudi spremljevalne aktivnosti v obliki intervjuja z avtorji ter ustvarjalnih izzivov za gledalce, poteka pa tudi že osrednja delavnica letošnje izvedbe. »Letos izpostavljamo poklic scenarista_ke, zato smo pripravili delavnico za mlade z Anjo Bunderla. Ker brez dobrega scenarija ni dobrega filma, smo mlade pozvali k pisanju zgodb, ki jih na delavnici prelivajo v čisto prave filmske scenarije,« je še dodala programska vodja.

»Izredno me veseli, da so se programske vodje festivala odločile v letošnji fokus programa postaviti filmski scenarij ter z njim povezan poklic filmske scenaristke oz. scenarista, saj ta po navadi ni tako prepoznaven. V filmski glamuroznosti ga ponavadi prehitevajo režiserji in režiserke, igralci in igralke, producentke in snemalci. Filmski scenarij pa je v procesu filmskega ustvarjanja vendarle ključen element, brez katerega si je nastanek filma težko predstavljati,« je ob tem pojasnila mentorica delavnice in članica mednarodne strokovne žirije Anja Bunderla. Z namenom približanja forme filmskega scenarija je v okviru predfestivalskih dejavnosti pripravila natečaj za mlade, v katerem jih je povabila, da z njo delijo en »štos« ali idejo za kratki film. Na podlagi prejetih idej, ki jih je bilo vsega skupaj 16, je izbrala in k sodelovanju povabila mlade, z željo, da se njihova ideja za film v okviru delavnice, ki poteka v dveh modulih, nadgradi, in da udeleženci delavnice dobijo prvo izkušnjo pisanja filmskega scenarija. »Zelo pomembno je tudi, da se ne piše samo za v predal in da se vsaj po eni izmed idej posname kratki film, zato smo k sodelovanju povabili Film Factory, ki bo enemu od udeležencev_k omogočil, da svojo filmsko idejo razvija naprej v okviru njihove filmske delavnice. Kdo ve, mogoče bomo prav ta kratki film videli na filmskem platnu ene izmed prihodnjih edicij Enimationa,« je sklenila.

Dijak Srednje šole za oblikovanje Maribor Jakob Vogrinec ima na festivalu Enimation letos kar tri filme. Film Čajanka je naredil na delavnici Film Factory na Drugi gimnaziji, film Crime scene, ki bo na ogled v okviru programa Sveži, na delavnici Ostrenje pogleda pod mentorstvom uspešnih filmarjev mlajše generacije – Roka in Andreja Nagodeta, v tretjem filmu Dedi gre na morje, ki se bo potegoval za festivalske nagrade, pa je posnel svojega dedka in zgodbo kombiniral z arhivskimi družinskimi posnetki. Slednji, ki je bil posnet na delavnici festivala Dokudoc, je bil letos že uvrščen na 4 festivale: srednješolski festival Videomanija, Festival kratkega filma FEKK v Ljubljani, Festival Kino Otok v Izoli in na Festival Dokudoc v Mariboru. »Moj prvi filmski festival, na katerem sem imel predvajan film, je bil ravno Enimation, leta 2015, ko sem bil star 12 let. Zelo sem bil ponosen na to in o uspehu ponosno pripovedoval tudi v šoli. Festival nam je omogočil prenočišče, zato sem tudi nekaj dni ostal na festivalu. Takrat je festival še potekal v kinu

Udarnik, kjer sem bil prvič in bil zelo navdušen. Kino je bil zelo velik, sploh v primerjavi s tem, kar imamo zdaj v Mariboru, ko sploh nimamo nekomercialnega kina. Takrat se je na festivalu predstavljalo filmsko društvo Film Factory in ko sem bil dve leti kasneje že dovolj star, sem se prvič udeležil njihove delavnice. Teh delavnic se še danes udeležujem, nazadnje letos poleti. Filmski festivali in delavnice so zelo pomembni za mlade vedoželjne filmarje, saj so edini stik z izkušenimi in profesionalnimi filmarji. Festival je tudi edina prava potrditev, da je tvoj film dober in da si na pravi poti. To ima močan vpliv, da mlad filmar ne obupa pri ustvarjanju,« je strnil svojo festivalsko pot, ki jo je močno zaznamoval prav Enimation.

Kontakt za medije

Rene Puhar, izvršni producent festivala: 040 576 042

Elektronska pošta: info@enimation.si